top of page
  • Foto van schrijverBerben Martin

Het belang van een grondonderzoek voor de veiligheid van uw funderingen

Een goede basis voor uw constructie

De Toren van Pisa, de toeristische trekpleister, is leuk om te zien, maar het is een situatie die u zelf niet wilt meemaken! Bij de bouw van deze toren waren de funderingen goed geplaatst, maar er werd geen rekening gehouden met de sterkte van de ondergrond. Ontdek hier hoe u dit rampscenario voor uw bouwwerken kunt vermijden.

bodemonderzoek grond voor het plaatsen van een fundering

Grondonderzoek laten uitvoeren vóór start ruwbouw

Verkavelingen zijn steeds populairder en inbreiding leidt ertoe dat er appartementsprojecten worden gebouwd op gronden waar vroeger maar één woning stond. Fundering is belangrijk, maar als die op een zwakke ondergrond werd geplaatst, riskeert u effectief verzakkingen of scheuren in een woning. Laat daarom steeds een grondonderzoek uitvoeren voor uw bouwproject, zeker wanneer dit gebouwd wordt op grond die eerder een andere bestemming had.


Soorten funderingen

Aan de hand van het grondonderzoek wordt bepaald welk type fundering het best geschikt is voor deze ondergrond en het gebouw dat u er op bouwt. We onderscheiden een aantal verschillende soorten funderingen:

  • Fundering op staal: het meest gekend en vaakst gebruikt. De bovenste grondlaag wordt verwijderd, eventueel komt een extra versteviging van de ondergrond. Hierop komt beton en gewapend beton voor draagmuren.

  • Fundering op palen: wanneer de bovenste grondlagen geen stabiliteit kunnen garanderen, moeten palen in de grond worden gestoken om dieper stevigere grond te vinden om de fundering op te laten rusten.

  • Zwevende fundering: eerder geschikt voor kleinere bouwwerken. Bij dit type fundering wordt een plaat gegoten uit (gewapend) beton die veel groter is dan het gebouw, zodat de draagkracht wordt verspreid over de gehele plaat. Bij verzakkingen corrigeert de volledige plaat, zoals een rubberboot of vlot.

  • Funderingsputten: vergelijkbaar met palen en ook geschikt voor een instabiele ondergrond. In tegenstelling tot palen worden hier echter putten gegraven die dan kunnen worden opgevuld met beton.

Hoe herkent u een slechte fundering?

Vaak herkent u een slechte fundering pas wanneer de bouwwerken al bezig zijn, of erger nog, als het gebouw al een tijdje in gebruik is. Scheuren in de muren, deuren die klemmen en in het ergste geval zelfs verzakkingen van het gebouw. Een degelijk grondonderzoek en aangepaste funderingen zijn onmisbaar voor de algemene stabiliteit en kwaliteit van uw gebouw.

Neem daarom steeds een expert als Martin Berben onder de arm en laat altijd een grondonderzoek uitvoeren alvorens met de ruwbouw te starten.


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page